«

»

Μαΐ 24 2017

Έπαινος του σχολείου μας απο την Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ. και την ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε για το «Πείραμα του Ερατοσθένη»

 

Δείτε περισσότερα στο : http://dim-n-petrits.ser.sch.gr/2017/03/21/eratosthenis/

 

Μαθητές της Ε’ τάξης γράφουν:

Στις 23/3/2017 οι  μαθητές της Ε? τάξης με την κ. Μαρία Γκουτουλούδη και τον κ. Κοτζαμπαράτη Νικόλαο υλοποιήσαμε το  «Πείραμα του Ερατοσθένη»  για να υπολογίσουμε την περιφέρεια της Γης.

Αφού μάθαμε για τον αρχαίο έλληνα μαθηματικό, αστρονόμο, γεωγράφο και φιλόσοφο Ερατοσθένη και τα πολλά σημαντικά επιτεύγματα του, επικεντρωθήκαμε στο διάσημο πείραμά του που έδωσε σωστή απάντηση για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης. Ο Ερατοσθένης εκείνη την εποχή δεν είχε την τεχνολογία που έχουμε εμείς σήμερα. Για το πείραμα του λοιπόν χρησιμοποίησε ως  μόνα εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και επινοητικότητα .

Εργαστήκαμε για τον σκοπό αυτό σε ομάδες των πέντε ατόμων και υπολογίσαμε την περιφέρεια της γης χρησιμοποιώντας ράβδο, μετροταινία και υπολογιστή (προγράμματα google earth και excel). Την ράβδο, η οποία είχε ύψος 1 μέτρο, χρειαστήκαμε  για να  μετρήσουμε το μήκος της σκιάς της στις 12:35 ώρα  εαρινής  ισημερίας για το  Ν. Πετρίτσι.  Χρησιμοποιήσαμε  το google earth για να μετρήσουμε  την απόσταση  από το  Ν. Πετρίτσι  εώς  τον Ισημερινό  σε χιλιόμετρα. Τις μετρήσεις μας αυτές  καταχωρήσαμε σε ειδικό φύλλο excel το οποίο με τις κατάλληλες συναρτήσεις  μας υπολόγισε  για κάθε ομάδα μαθητών και τις μετρήσεις  του, την ακτίνα την περίμετρο της Γης σε χιλιόμετρα .

Τα πήγαμε πολύ καλά! Μικρή  ήταν η απόκλιση από την πραγματική τιμή! Η περίμετρος της Γης να ξέρετε είναι περίπου 40,000 χλμ.!!!